شاید برای شما جالب باشد بدانید ایمپلنت (کاشت دندان ) در واقع یک درمان جایگزینی برای پروتزهای بریج است. ایمپلنت دارای ساختاری کاملا غیر زنده است اما در واقع ایمپلنت دندان یک جایگزین مناسب به جای ریشه دندانها میشود. برای انجام پروتزهای بریج باید دندانها تراشیده میشدند که هدف اصلی در این روش درمانی جدید (ایمپلنت) حذف تراشیده شدن دندان است. این پست درباره مراقبت های ایمپلنت دندان می باشد .

مطالبی که در این مقاله مطالعه خواهید کرد طبق سر فصلهای زیر به شما ارائه میگردد:
خلاصه

پرسش و پاسخ ایمپلنت
مراقبتهای قبل از عمل جراحی ایمپلنت
همانطور که در مقدمه مقاله بیان کردیم ایمپلنت نیز مانند دندان طبیعی نیاز به مراقبت دارد. با مراقبتهای ایمپلنت میتوانید ماندگاری آن را بالا ببرید. حال میخواهیم در رابطه با مراقبتهای ایمپلنت که قبل از عمل جراحی لازم است انجام دهید شما را آشنا کنیم. با ما همراه باشید و موارد زیر را به خوبی رعایت کنید.
- هنگامی که شما به دندان پزشک خود جهت انجام این عمل جراحی مراجعه میکنید آنها یک پروندهای را در اختیار شما قرار میدهند تا تمامی مشخصات و نکاتی که پزشک معالج باید از آنها آگاهی لازم را داشته باشد یادداشت کنید. خواهشمند است موارد خواسته شده را به دقت مطالعه نموده و با صداقت کامل همه را یادداشت نمائید تا پزشک خود را در انجام این عمل یاری کنید.
- حتما پیش از انجام ایمپلنت باید از سلامت لثههای خود مطمئن شوید زیرا اگر لثههای شما دارای هرگونه پوسیدگی، عفونت یا بیماری باشد این عمل با موفقیت انجام نمیشود. دقت داشته باشید دندانهای مجاور ایمپلنت نیز باید به دقت بررسی شود زیرا تاثیر بسیار زیاد در ایمپلنت شما دارد.
- پس از آن که از سلامت بافتهای دهانی ناحیه جراحی و اطراف آن اطمینان حاصل شد بیمار موظف است یک اسکن رادیوگرافی که مخصوص ایمپلنت است و در اصطلاح به آن CBCT میگویند تهیه کند و به همراه گزارش و CD تحویل پزشک معالج خود بدهد.
- پس از آنکه بیمار تحت درمان گزارش رادیوگرافی خود را تحویل پزشک معالج میدهد، پزشک به کمک آن گزارش میتواند ارتفاع و ضخامت استخوان، محل عبور اعصاب مهم، سینوسها و … را بررسی کند و بهترین محل قرارگرفتن ایمپلنت و سایز آن را مشخص کند.
- در نهایت پس از انجام مراحل بالا اگر بیمار دارای بیماریهای زمینه ای مانند دیابت، فشار خون، مشکلات قلبی و …. یا بیماریهای خاص مانند سابقه پیوند عضو، سکته قلبیريال سکته مغزی یا …. باشد که مجبور است داروی خاصی مصرف کند باید با پزشک معالج اون مشورتی صورت بگیرد.
- جدا از مصرف داروهایی که باعث رقیق شدن خون شما میشود سه الی پنج روز خودداری نمائید.
- حتما یک ساعت قبل از انجام عمل جراحی ایمپلنت یا کاشت دندان یک عدد مسکن بسیار قوی استفاده کنید.
- شما موظف هستید سه روز پیش از آغاز عمل جراحی ایمپلنت از دهانشویه نیز استفاده کنید.
- در صورتی که احساس نیاز میکنید مجاز هستید پیش از آغاز عمل جراحی از یک آنتی بیوتیک استفاده کنید.
- شب پیش از روز جراحی باید استراحت کافی داشته باشید.
مراقبتهای بعد از عمل جراحی ایمپلنت
همانطور که بالاتر گفتیم قبل از عمل جراحی ایمپلنت باید یکسری موارد را رعایت کنید، برای بعد از این عمل جراحی نیز نیاز دارید یکسری مراقبتها را رعایت کنید. ممکن است بعد از این عمل جراحی یکسری علائمی را تجربه کنید از جمله: خارش، ورم، درد زیاد خون ریزی و … در ادامه این بحث میخواهیم مراقبتهای بعد از عمل جراحی ایمپلنت را برایتان شرح دهیم. همراه ما باشید.

عمل جراحی ایمپلنت دندان یک روش بسیار سریع و ساده است. دقت داشته باشید به راحتی با مصرف روزانه سه مرتبه مسواک میتوانید بهداشت ایمپلنت خود را تضمین کنید. بعد از عمل جراحی ایمپلنت موارد زیر را به دقت انجام دهید:
- پس از آن که بخیه را جداسازی کردید پس از گذشت حداقل سه روز تمامی نواحی اطراف ایمپلنت را باید مسواک بزنید.
- پس از آشامیدن و صرف مواد غذایی برای جلوگیری از جمع شدن میکروب و جرم در نواحی ایمپلنت باید از دهان شویه استفاده کنید.
- دقت داشته باشید جهت تمیز کردن نواحی ایمپلنت باید از استفاده از خلال دندان پرهیز کرد و نباید از لوازم تیز جهت تمیز کردن دندان استفاده کنید.
- استفاده از مسواک حداقل به مدت ساعت 72 برای نواحی ایملپنت کاملا ممنوع میباشد.
- برای مدتی تا پایان بهبودی استفاده و استعمال دخانیات را فراموش کنید.
- مواد قندی دشمن ایمپلنت شما میباشد سعی کنید بلافاصله پس از صرف مواد قندی باقی مانده آن را از نواحی ایمپلنت پاکسازی کنید.
- به مدت یک روز پس از انجام جراحی موظف هستید از غذاهای سرد و نرم استفاده کنید. استفاده از غذای گرم برای 24 ساعت ممنوع است.
- دقت داشته باشید پس از عمل جراحی ممکن است کمی خون آبه در دهان شما جمع شود لطفا دستمال خود را جلوی دهان گرفته و به آرامی آن را خارج کنید زیرا خارج کردن آب دهان با شدت باعث ایجاد خون ریزی و فشار به دندان شما میشود.
- تمامی داروهایی که به توصیه پزشک برای شما تجویز شده است را تا آخر استفاده کنید و استفاده از دارو سر خود قطع نکنید. معمولا داروها برای مدت یک هفته تجویز میشود.
- بعد از عمل جراحی ایمپلنت بهتر از از کمپرس یخ برای التهاب و تورم محل جراحی استفاده کنید. معمولا 24 تا 72 ساعت پس از انجام عمل جراحی این اتفاق رخ میدهد. خونسردی خود را حفظ کنید و فقط از کمپرس یخ استفاده کنید.
- حداکثر تا دو ساعت پس از کاشت دندان (ایمپلنت) بسته گازی که پزشک روی دندان شما قرار داده است را با کمی فشار نگهدارید و سپس دور بیاندازید. دقت داشته باشید گاز در محل درستی قرار گرفته باشد.پس از گذشت دو ساعت هر 45 دقیقه گاز را تعویض کنید و گاز جدید روی محل ایمپلنت قرار دهید.
- حتما 24 ساعت بعد از ایمپلنت دندانهایتان روزی 3 بار دهان خود را با دهان شویه بشوئید.
بعد از ایمپلنت چه بخوریم؟ (تغذیه ایمپلنت)
دقت داشته باشید بیست روز اول پس از جراحی لطفا از جویدن غذا بپرهیزید. اگر کاشت دندان یا ایمپلنت شما در یک مرحله انجام شده است و از قطعه اباتمنت استفاده کردهاند باید حداقل 20 روز پس از کاشت دندان غذایی را توسط دندان کاشته شده نجوید.
بهتر است پس از جراحی ایمپلنت مایعات به مقدار زیاد مصرف شود. دقت داشته باشید مایعاتی که میل میکنید حداقل تا 48 ساعت نباید مایعات گرم باشد و فقط مایعات سرد را در رژیم غذایی خود قرار دهید.

استفاده از هرگونه نوشیدنی گازدار به مدت حداقل 72 ساعت برای فردی که عمل جراحی ایمپلنت داشته است ممنوع است. ممکن است برای شما سوال پیش بیاید که بعد از ایمپلنت چه بخوریم؟ نوشیدنیهایی که در دوران پس از عمل جراحی ایمپلنت مجاز هستید به شرح زیر است:
- همه نوع بستنی میوهای
- یخ در بهشت
- آب سرد
- آب میوه (ترجیحا بدون قند)
- میلک شیک
- ماست
- شیر سرد
- دوغ سرد
- ژله
- انواع دسرهای نرم
- پوره سیب
ورم بعد از ایمپلنت
ورم بعد از ایملپنت دندان ، پاسخ طبیعی بدن نسبت به جراحی ایمپلنت بوده و نیازی به نگرانی وجود ندارد . به وجود آمدن ورم برای تجمع مایعات در منطقه جراحی می باشد و بخشی از درمان است .
میزان ورم ، در هر شخص با شخص دیگر فرق دارد و به عوامل گوناگونی از جمله سختی عمل ، تعداد ایمپلنت بستگی دارد . ورم بعد از ایمپلنت حدودا 2 الی 3 روز بعد از انجام ایمپلنت برطرف می شوند . برای کمتر کردن ورم می توانید از کمپرس یخ ، قرقره اب نمک و دهانشویه استفاده کنید .
نگهداری از ایمپلنت
بیش از ده سال است که ایمپلنت دندان جایگزین روشهای هم رده خود شده است. تحقیقات ثابت کرده است 95 درصد از ایمپلنت ها بیش از پنج سال عمر خواهند کرد به شرط آنکه از آن به خوبی و همانند دندان طبیعی مراقبت کنید. در صورتی که از آن به خوبی مراقبت کنید میتوانید حتی 25 سال ایمپلنت خود را تضمین کنید. درصورتی که قبل، حین و بعد از عمل جراحی ایمپلنت سیگار مصرف کنید پروسه کار خود را به شدت سخت کردهاید زیرا تاثیرات منفی بسیار زیادی در انجام این عمل میگذارد.
سعی کنید پس از انجام ایمپلنت حداقل روزی یکبار از نخ دنادن استفاده کنید. البته دقت داشته باشید نخ دندانهای مخصوصی را خریداری کنید که بخشی از آن نازک و بخشی نرم و اسفنجی است. بخش نازک این نخ دندانها مخصوص رد کردن نخ از بین دندانهاست و بخشی که نرم است برای تمیز کردن دندان است. حتما باید محل ایمپلنت شده را به حالت رفت و برگشت همانند تمیز کردن محیط با دستمال نخ دندان استفاده کنید به طوری که جرم و مواد غذایی بین دندان باید کاملا از بین برود.
پس از انجام ایمپلنت دیگر باید با شکستن پسته یا بادام با دندان خداحافظی کنید. هر مواد غذایی که میخواهید و باب دلتان است میتوانید مصرف کنید اما دقت داشته باشید باز کردن بسته بندی و کارهای خطرناک با دندان را کنار بگذارید. البته که این قبیل کارها حتی برای دندان سالم هم توصیه نمیشود.
همانطور که میدانید ایمپلنت ساختاری فلزی دارد و در راستای آن جنس فلز خیلی سریع و آسان گرما را جذب میکند و خیلی دیر پس از گذشت مدت زمان طولانی گرما را از دست میدهد. پس هنگامی که ایمپلنت دندان انجام دادید سعی کنید مواد غذایی و نوشیدنیها را خیلی داغ مصرف نکنید در صورتی که از غذا یا نوشدنی داغ استفاده کنید در مدت زمان طولانی امکان دارد در اطراف ایمپلنت شما یک لایه نازک سلولی دچار سوختگی بشود که با آسیب به این بخش ممکن است ایمپلنت دندان شما دچار لقی بشود.
ورزش بعد از ایمپلنت
ایملپنت یا کاشت دندان هم مانند دیگر جراحیها دارای یکسری مراقبتهای خاص است. یکی از رایجترین مشکلاتی که پس از ایمپلنت یا کاشت دندان برای افراد پیش میآِید ورم یا کبودی صورت است. بهترین راه حل برای این مشکل استفاده از کمپرسهای یخ است. دقت داشته باشید باید کمپرس یخ را روی صورت در محل ایمپلنت قرار دهید.
یکی از کارهای مهم از مراقبتهای ایمپلنت که باید آن را رعایت کنید هنگام خوابیدن است، باید هنگام خواب بالشت شما طوری قرار گیرد که زیر سر شما بلندتر باشد تا در ناحیه جراحی ایمپلنت خون جمع نشود و متورمتر نشود.
دقت داشته باشید پس از انجام این جراحی به هیچ عنوان شما مجوز انجام ورزشهای سنگین را ندارید. به طور مثال شما نباید برای مدت زمان حداقل یک ماه اجسام سنگین وزن را جا به جا کنید. البته قابل ذکر است که ورزشهای سبک نیز به مدت دو روز ممنوع است.
بهترین کار بعد از انجام جراحی ایمپلنت استراحت است بیمار باید دقت داشته باشد جهت جلوگیری از سرگیجه باید پوزیشن خوابیدن و حالت استراحت خود را هر چند ساعت یکبار تغییر دهد.
بعد از جراحی ایمپلنت دندان بیمار باید از انجام هرگونه فعالیت بدنی و ورزشی چه به صورت سنگین و چه به صورت سبک بپرهیزد. و تنها مجاز است جهت جلوگیری از سرگیجه کمی پیاده روی کند.
دارو ایمپلنت (کاشت دندان)
همانطور که قبلتر بیان کردیم با بالا رفتن سن یا بر اساس شرایط خاص درحالیکه از دندانهای خود به خوب م راقبت نکنیم، ابتدا دیوارههای دندان و سپس ریشه دندانهایمان آسیب میبیند و دچار مشکل پوسیدگی میگردد. در صورتی که به پوسیدگی دندانها توجهی نشود و این مشکل را زود حل نکنید باعث ایجاد بیماریهای در لثه شما میشود که عواقب بسیار بدی همچون عفونت لثه، سکته، تصلب شرایین، اندوکارتیتیس و … را در پی خواهد داشت. برخی افراد قید دندانهای خود را میزنند و آن را میکشند برخی به زیبایی خود اهمیت میدهند و روشهای جایگزین برای داشتن دندان را انتخاب میکنند که بهترین آنها همان ایمپلنت یا کاشت دندان است. در حال حاضر ایمپلنت دندان بهترین راه حل برای جبران کردن بافتهای دیواره و دندان شما است.
عموما پس از انجام عمل جراحی ایمپلنت پزشک متخصص شما داروهایی که خاصیت ضد التهابی و ضد درد دارد را برای شما تجویز میکند. دقت داشته باشید احساس درد در ناحیه ایمپلنت شده طبیعی است اما اگر این درد بیشاز یک هفته به طول انجامید لطفا با پزشک خود مشورت کنید. البته تقریبا مدت زمانی بین 3 تا 6 ماه نیاز است تا محل ایمپلنت به بهبودی کامل برسد.
تحقیقات ثابت کرده است افرادی که داروهایی مخصوص ضد افسردگی و اعصاب مانند Celexa, Paxil, Lexapro, Prozac, and Zoloft را استفاده میکنند بسیار در شکستن ایمپلنت آنها تاثیر گذار است. پس در مصرف داروهایتان برای مدتی دقت بسیار زیاد و مشورتی با پزشک خود داشته باشید.
در ادامه داروهایی که پس از ایمپلنت استفاده میشود را نام میبریم:
- استفاده هر 6 یا هر 8 ساعت یکبار از قرص ادویل با دوز 400 تا 600 میلی گرم
- استفاده از قرص تایلنول یا ایبوپروفن هر 4 ساعت یکبار
- استفاده از ویکودین حاصل ترکیب هیدروکرودون و استامینوفن با تجویز و به دستور پزشک معالج
- استفاده از پرکوست حاصل ترکیب اکسیکودون و استامینوفن با تجویز و به دستور پزشک معالج
- در صورت احساس درد شدید میتوانید از ژل SOCKIT نیز استفاده کنید.
پس از انجام جراحی ایمپلنت استفاده از داروهایی چون پاروکستی، فلوکستین، زولفت و لکساپرو ممنوع است.