ایمپلنت دندان یک راه حل محبوب و موثر برای جایگزینی دندان های از دست رفته است. آنها از یک پایه تیتانیومی کاشته شده در استخوان فک و یک تاج ایمپلنت دندانی تشکیل شده اند که به عنوان بخش قابل مشاهده و عملکردی دندان جایگزین عمل می کند. وقتی صحبت از روکش ایمپلنت دندان به میان می آید، انواع مختلفی وجود دارد که می توانید انتخاب کنید. در این مقاله انواع روکش های ایمپلنت های دندانی مورد بررسی و مرور قرار خواهد گرفت.
روکش های ایمپلنت دندان چیست؟
روکش های دندان کلاهک هایی هستند که مشابه شکل دندان هستند. دندانپزشکان از روکش برای ترمیم دندان های ضعیف، شکسته یا پوسیده استفاده می کنند. بیشتر روکش های استفاده شده برای ایمپلنت های دندانی از جنس سرامیکی می باشند.
برای اطمینان از تناسب مناسب، دندانپزشک باید قبل از چسباندن تاج جدید شما در محل، مقدار کمی از مینای دندان را جدا کند و از طرفی بیشترین کاربرد استفاده از روکش های دندانی به دلیل جنبه های زیبایی است.
مزایای استفاده از روکش های ایمپلنت دندان
مهمترین مزیت روکش دندان این است که می تواند عمر دندان طبیعی را افزایش دهد. به طور خاص، روکش ها می توانند:
- اصلاح طرح لبخند و بهبود اعتماد به نفس
- محافظت از دندان در برابر فرسایش (ساییدگی و پارگی).
- بهبود عملکرد جویدن و صحبت کردن
- جلوگیری از جابجایی دندان های اطراف ایمپلنت کاشته شده.
روکش های تمام سرامیک
روکش های تمام سرامیکی طبیعی ترین گزینه هستند و اغلب برای کاشت در جلوی دهان استفاده می شوند. این ماده به اندازه فلز بادوام نیست و می تواند تا ۱۵ سال بعد نیاز به تعویض دوام بیاورد. علاوه بر این، خطر شکستگی بیشتر است که می تواند طول عمر این نوع تاج را به طور قابل توجهی کاهش دهد.
پرسلن می تواند به دندان های اطراف آسیب برساند و برای افرادی که دندان قروچه می کنند مشکل ساز باشد. با این حال، افراد مبتلا به آلرژی به فلز نیازی به نگرانی در مورد واکنش نامطلوب ندارند.
مزایای اصلی روکش های سرامیک:
- رنگ تاج ها در طول عمر مفید تغییر نمی کند.
- روکش های سرامیک را نمی توان از دندان طبیعی تشخیص داد.
- استحکام بالای این ماده امکان استفاده از روکش ها را برای محافظت از دندان های آسیاب فراهم می کند.
- هیچ واکنش آلرژیکی، تحریک (التهاب) بافت های نرم ایجاد نمی کند و هیچ اثر منفی بر دستگاه گوارش وجود ندارد.
- طول عمر روکش های سرامیکی ۵-۷ سال است.
روکش زیرکونیا
روکشهای زیرکونیا امروزه یکی از محبوبترین انواع روکشهای دندانی هستند. برای کسانی که به دنبال دندان های مصنوعی با ظاهری برجسته هستند، روکش های زیرکونیا راه حل مناسبی است. چنین تاج هایی از اکسید زیرکونیوم یا زیرکونیا ساخته شده اند.
اکسید زیرکونیوم یک فلز پودر سفید است که اغلب به عنوان طلای سفید شناخته می شود. بیمارانی که خواهان دندانی زیبا و طبیعی هستند، عمدتاً روکش های زیرکونیایی را ترجیح می دهند. روکش های زیرکونیا این قابلیت را دارند که در برابر اشعه ایکس یا هر تشعشع مشابه دیگری غیر شفاف باشند.
مزایای روکش زیرکونیا
- نگاه زیبایی شناختی
روکشهای زیرکونیومی در دستان سرامیستهای متخصص ظاهری طبیعی به روکشها ارائه میدهند، به طوری که تشخیص دندانهای طبیعی از روکشهای زیرکونیومی تقریبا غیرممکن میشود.
- مقاوم در برابر خوردگی
روکشهای زیرکونیومی متفاوت از سایر روکشهایی که به دلیل نوشیدنیها و غذاها دچار خوردگی میشوند، در برابر خوردگی مقاوم هستند و مانند فلزات خورده نمیشوند.
- زیست سازگار
روکشهای زیرکونیومی کاملاً با دندانهای طبیعی سازگار هستند و در چند روز پس از درمان، عملکرد خود را به دست میآورند.
- طول عمر
علیرغم اینکه تاج های زیرکونیا استقامتی برابر با سایر روکش های معمولی دارند، در صورت نگهداری خوب، بهترین خدمات را ارائه می دهند.
روکش های فلزی
تاج های فلزی دارای مزیت فوق العاده قوی هستند. آنها را می توان از فولاد ضد زنگ یا انواع آلیاژهای فلزی ساخت. با این حال، از آنجایی که نمی توان آنها را با رنگ دندان های موجود بیمار مطابقت داد، به همان اندازه که قبلا استفاده می شد استفاده نمی شود.
در برخی موارد، تاجهای فلزی هنوز برای دندانهای آسیاب بسیار دور در دهان استفاده میشود. سایش آنها بیشتر از تاج های پرسلن طول می کشد و به ندرت در اثر گاز گرفتن یا جویدن شکسته می شوند. خطر خوردگی با روکش های فلزی وجود دارد، اما بیشتر آلیاژهای فلزی مورد استفاده برای روکش ها در برابر خوردگی بسیار مقاوم هستند.
روکش های پرسلن متصل شده به فلز (PFM)
روکش های پرسلن متصل شده به فلز (PFM) دوام فلز و ظاهر طبیعی پرسلن را ترکیب می کنند. دندانپزشکان می توانند این روکش ها را با سایه دندان های شما مطابقت دهند. روکش های PFM علیرغم استحکام خود دارای معایبی هستند. به عنوان مثال، پوشش پرسلن ممکن است به مرور زمان کنده شود و فلز زیر آن نمایان شود. علاوه بر این، روکشهای PFM ممکن است به تدریج مینای دندانهای مقابل شما (دندانهایی که هنگام بستن دهان تاج شما را لمس میکنند) از بین ببرند. تاج های PFM تقریباً به اندازه تاج های فلزی دوام دارند. آنها می توانند هر دو دندان جلو و عقب را ترمیم کنند.
روکش با آلیاژ طلا
تاج های طلا و یا ساخته شده با آلیاژ طلا ممکن است به رنگ نقره ای یا طلایی به نظر برسند. این روکش ها به ندرت ساییده یا می شکنند. آنها به راحتی فرسوده نمی شوند و برای استفاده از دندان نیاز به حداقل برداشتن دندان دارند. این روکش ها بسیار بادوام هستند و می توانند چندین دهه دوام بیاورند.
عوارض روکش طلا
در حالی که عوارض جانبی روکش آلیاژ طلا نادر است، اما می تواند بر برخی افراد تأثیر بگذارد. برخی از عوارض جانبی احتمالی عبارتند از:
- سرخی
- درد لب و دهان
- تورم و تحریک لثه
- ضایعات در دهان (واکنش لیکنوئید دهان)
- واکنش های آلرژیک، به ویژه در آلیاژهای طلا-نیکل رایج است
برخی از محققان می گویند استفاده از آلیاژهای طلا در دندانپزشکی با خطر برخی بیماری ها مانند سرطان دهان مرتبط است. اما این ارتباط ضعیف به نظر می رسد و امروزه به خوبی درک نشده است. محققان استفاده از آلیاژهای فلزی را توصیه می کنند که در برابر خوردگی مقاوم هستند. طلا در برابر خوردگی بسیار مقاوم است.
سوالات متداول
آیا روکش های دندان دائمی هستند؟
روکش های دندانی با مراقبت و نگهداری مناسب می توانند تا ۳۰ سال دوام بیاورند. اما در صورت ترک خوردگی یا آسیب دیدگی ممکن است لازم باشد زودتر آن را تعویض کنید.
ماندگاری روکش ها چقدر است؟
میانگین طول عمر روکش دندان پنج تا ۱۵ سال است. اگر متوجه سایش، پارگی یا آسیب دیدید، زمان تعویض روکش دندان فرا رسیده است.
آیا نصب روکش های دندان درد دارد؟
روکش های دندان نباید درد داشته باشد. در حالی که داشتن مقداری حساسیت پس از قرار دادن روکش طبیعی است. در طول خود عمل، در صورت احساس درد به دندانپزشک خود اطلاع دهید.
دیدگاه ها