کاشت ایمپلنت دندان با روش های مختلفی قابل انجام است. به طور کلی روش های کاشت ایمپلنت دندان به دو صورت کاشت ایمپلنت به روش معمولی و کاشت ایمپلنت به روش دیجیتال است. تفاوت های بین این دو روش بحث امروزه کلینیک های دندانپزشکی و افرادی است که قصد انجام کاشت ایمپلنت دندان دارند. در این مقاله بررسی تفاوت ایمپلنت دیجیتال و معمولی می پردازیم.
ایمپلنت دیجیتال چیست ؟
ایمپلنت های دیجیتال دندان با استفاده از فناوری سه بعدی انجام می شوند. این نوع ایمپلنت با اسکن اولیه در محیط کامپیوتری طراحی و برنامه ریزی می شود.
کاشت ایمپلنت دیجیتال دندان از مدل سازی کامپیوتری سه بعدی برای ارزیابی سلامت استخوان فک و همچنین محل عبور رگ های خونی و اعصاب را به خوبی شناسایی کرده و محل دقیق کاشت فیکسچر دندان مشخص می کند.
در روش کاشت ایمپلنت معمولی در صورت تراکم استخوان کافی و از طرف دیگر تخصص دندانپزشک باز هم ممکن است کاشت ایمپلنت به دقت کاشت ایمپلنت به روش دیجیتال نباشد. همین امر یکی از اهداف مهم روش کاشت ایمپلنت دیجیتال است.
تفاوت های اساسی ایمپلنت دیجیتال و معمولی
روش کاشت ایمپلنت دیجیتال و ایمپلنت معمولی برخی تفاوت های اساسی دارند که مهم ترین آنها در دقت، تجهیزات، تخصص و هزینه بیشتر در ایمپلنت دیجیتال به نسبت ایمپلنت های معمولی می باشد و میزان موفقیت ایمپلنت را افزایش می دهد.
عامل اصلی تفاوت بین ایمپلنت دیجیتال و معمولی به شرح زیر است:
۱- دقت در کاشت
در کاشت ایمپلنت دیجیتال به دلیل استفاده از اسکن های سه بعدی و تعیین دقیق محل کاشت پایه ایمپلنت از دقت بسیار زیادی برخوردار است. اما در روش کاشت ایمپلنت معمولی خطای دید و همچنین ممکن است که پایه ایمپلنت به صورت زاویه دار وارد استخوان فک شود.
۲- کاهش عوارض جانبی
در ایمپلنت دیجیتال به بررسی بسیار دقیق و کاشت به صورت اصولی، از بسیاری عوارض در بلند مدت جلوگیری می کند و همچنین کاشت ایمپلنت در روش دیجیتال به صورت حداقل برش و خونریزی انجام می شود که سبب کاهش عوارض در کوتاه مدت نیز می شود.
۳- افزایش درصد موفقیت درمان
امروزه ایمپلنت های دندانی بیش از ۹۷ درصد موفقیت دارا می باشند اما در برخی افراد که دارای بیماری های سیستمیک اعم از دیابت، سرطان، پوکی استخوان و … هستند، افزایش درصد موفقیت درمان اهمیت بیشتری پیدا می کند. در ایمپلنت دیجیتال به علت دقت بالا، درصد موفقیت بالا تا حد بسیار زیادی افزایش پیدا میکند.
۴- نیاز به تجهیزات و تخصص بیشتر
انجام ایمپلنت به صورت دیجیتال، نیاز به عکس مخصوص و اسکنر های سه بعدی دارد و همچنین باید به کمک نرم افزار ها یک سرجیکال گاید نیز برای فرد ساخته شود و نسبت به ایمپلنت های معمولی به تجهیزات بیشتری نیاز دارد و ممکن است هر کلینیکی قادر به انجام آن نباشد.
۵- تعداد جلسات مراجعه
در روش کاشت ایمپلنت دیجیتال مدت زمان انجام روش بسیار کمتر از روش کاشت ایمپلنت معمولی است به همیت دلیل مراجعه به دندانپزشک کاهش می یابد.
۶- میزان تهاجمی بودن
به صورت کلی فرآیند جراحی در روش دیجیتال کم تهاجمی تر بوده و برش لثه بسیار خفیف خواهد بود در نتیجه میزان خونریزی و درد نیز کمتر خواهد شد اما در روش کاشت ایمپلنت معمولی برش لثه و جراحی تهاجمی و امکان خونریزی و درد بسیار محتمل است.
۷- نتایج ظاهری
در روش کاشت ایمپلنت دیجیتال به دلیل دقت بالا در کاشت از لحاظ ظاهری دندان های کاشته شده به دندان های طبیعی نزدیک تر خواهد بود ولی در روش کاشت ایمپلنت معمولی با کمی دقت می توان تشخیص داد که دندان های کاشته شده میباشند.
۸- هزینه کاشت
به طور کلی به علت نیاز به تخصص و تجهیزات مورد برای ایمپلنت دیجیتال، هزینه این درمان بیشتر از قیمت ایمپلنت معمولی خواهد بود.
۹- مدت زمان بهبودی
برش کمتر لثه و غیر تهاجمی بودن روش کاشت ایمپلنت دیجیتال باعث شده است که دوران نقاهت کمتری را به نسبت روش معمولی داشته باشد.
۱۰- میزان رضایت
با توجه به آمار های به دست آمده میزان رضایت کاشت ایمپلنت به روش دیجیتال بیشتر از روش معمولی بوده و تمایل افراد به انجام کاشت ایمپلنت دیجیتال بیشتر است.
۱۱- زیبایی ایمپلنت در ایمپلنت دیجیتال
در ایمپلنت های دیجیتال، روکش ایمپلنت به صورت دیجیتال قالب گیری به کمک یک اسکنر سه بعدی بسیار دقیق انجام می شود و در نتیجه روند تولید روکش، بسیار دقیق و طبیعی انجام می شود.
مزایای ایمپلنت دیجیتال
کاشت ایمپلنت دیجیتال دندان به عنوان جدیدترین روش های کاشت ایمپلنت امروزه طرفداران زیادی را به خود اختصاص داده است.
مزیت هایی که روش کاشت ایمپلنت دیجیتال دارد باعث این محبوبیت شده است در این بخش از مقاله برخی از مزیت های اصلی کاشت ایمپلنت به روش دیجیتال را بررسی خواهیم کرد:
- دقت بسیار بالا در تعیین محل مناسب کاشت فیکسچر ایمپلنت دندان
- خونریزی، درد و ناراحتی بسیار کم در حین و بعد عمل جراحی
- حذف جلسات مراجعه به دندانپزشک و کاهش زمان انجام عمل
- بهبودی سریع در دوران نقاهت
- غیر تهاجمی بودن و عدم برش بیش از حد لثه و در نتیجه عدم نیاز به بخیه
- بهبود و بازیابی اعتماد به نفس
ایمپلنت دیجیتال برای چه کسانی مناسب است؟
روش کاشت ایمپلنت دندان می تواند برای همه افراد انجام گیرد فقط باید بیمار شرایط کاشت را مهیا کند این کار برای بسیاری از افراد قابل انجام است. در مورد روش کاشت ایمپلنت دیجیتال نیز شرایطی لازم است که بیمار و مراجعه کننده باید رعایت کنند این شرایط شامل موارد زیر می باشد:
- افرادی که سابقه شیمی درمانی دارند گزینه مناسبی برای کاشت ایمپلنت به روش دیجیتال نیستند
- استفاده و مصرف دخانیات به خصوص سیگار نیز مانع انجام کاشت ایمپلنت دندان می شود.
- افرادی که سابقه پوکی استخوان دارند و داروی های ضد پوکی استخوان استفاده می کنند.
- کسانی که از تراکم مناسب استخوان فک برخوردار نیستند.
- افرادی که بتوانند به صورت مستمر بهداشت دهان و دندان را رعایت کنند.
- نداشتن بیماری های زمینه ای و خاص نیز از مواردی است که باید قبل از کاشت ایمپلنت دیجیتال به آن توجه کرد.
کلام آخر
تمایز اولیه بین ایمپلنت های دیجیتال و معمولی را می توان در استفاده از تکنیک های درمانی پیشرفته و همچنین در ابزار دقیق جراحی و تخصص دندانپزشکان یافت. برای کسانی که میخواهند از این نوآوری حداکثر استفاده را ببرند، باید این نکته را در نظر بگیرند که استفاده از چنین روش هایی از جمله کاشت ایمپلنت دیجیتال نیازمند وجود زیر ساخت های لازم و تجهیزات لازم است از طرف دیگر تخصص دندانپزشک نیز در این مورد بسیار حائز اهمیت است. پس اگر قصد انجام کاشت ایمپلنت دارید و تصمیم گرفته اید از روش دیجیتال استفاده کنید حتما از دندانپزشکان ماهر و متخصص استفاده کنید.
دیدگاه ها