قالب گیری ایمپلنت یکی از مراحل ایمپلنت دندان می باشد که به طور مستقیم بر روی کیفیت و زیبایی روکش ایمپلنت موثر است. در این مقاله قصد داریم به طور کامل قالب گیری ایمپلنت، مدت زمان و انواع آن را بررسی کنیم.
قالب گیری ایمپلنت دندان چیست؟
بعد از جوش خوردن پایه ایمپلنت دندان، نوبت به قالب گیری ایمپلنت دندان می رسد. در قالب گیری ایمپلنت دندان محل دقیق پایه، ساختار روکش و وضعیت فک و لثه فرد تعیین می شود. قالب گیری ایمپلنت از بر روی کیفیت ایمپلنت شما موثر است و قالب گیری صحیح می تواند از بروز عوارض روکش ایمپلنت جلوگیری کند.
انواع قالب گیری ایمپلنت
انجام قالب گیری برای روکش ایمپلنت وابسته به شرایط، تعداد ایمپلنت و میزان تخصص پزشک به صورت مختلفی انجام می شود که شامل موارد زیر است :
#۱ : قالب گیری ایمپلنت به روش بسته چیست ؟
قالب گیری ایمپلنت به روش بسته (closed tray impression ) رایج ترین نوع قالب گیری ایمپلنت استفاده می شود و در آن از تری های فلزی و پلاستیکی های آماده استفاده می شود. از قالب گیری به روش بسته برای شرایط ایمپلنت با تعداد کم و موازی استفاده می شود. همچنین این روش برای شرایطی که دسترسی به ایمپلنت در دهان بیمار دشوار باشد نیز استفاده می شود.
قالب گیری ایمپلنت به روش بسته چگونه انجام می شود؟
در این روش ترنسفر کوپینگ ها بر روی پایه ایمپلنت دندان بسته می شوند و سپس ماده مخصوص قالب گیری به داخل تری تزریق می شود. پس از حالت گرفتن ماده قالب گیری، تری ها به همراه ترنسفر کوپینگ خارج شده و به لابراتور ارسال می شود.
#۲ : قالب گیری ایمپلنت به روش باز چیست ؟
قالب گیری ایمپلنت دندان به روش باز (open tray impression) دقیق تر از روش قالب گیری به روش بسته می باشد و برای ایمپلنت های غیر موازی کاربرد بیشتری دارد. همچنین گاهی در قالب گیری به روش بسته بافت ممکن است بافت نرم اطراف پایه ایمپلنت اجازه برای انجام قالب گیری را ندهد و در این روش متخصص پروتز از قالب گیری به روش باز استفاده می کند.
قالب گیری ایمپلنت به روش باز چگونه انجام می شود ؟
به طور کلی قالب گیری ایمپلنت به روش باز به زمان بیشتری نیاز دارد و باید پزشک اینکار را با دقت بالایی انجام دهد. در مرحله اول نیاز اباتمنت یا هیلینگ از روی ایمپلنت برداشته می شود و بافت نرم اطراف به خوبی بررسی می شود.
سپس قالب های آماده قرار داده می شود و مواد مخصوصی به درون آن تزریق می شود تا شکل ظاهری بافت نرم تعیین شود. پس آماده شدن مواد اضافی از روی قالب پاک می شود و به همراه پیچ های قالب گیری خارج می شود و قالب آماده شده به لابراتور ارسال می شود.
قالب های استفاده شده در این روش می تواند آماده و یا سفارشی باشد و مسلماً استفاده از قالب های سفارشی دقت بیشتری به همراه دارد.
#۳ : قالب گیری ایمپلنت به روش دیجیتال چیست ؟
در روش قالب گیری به روش دیجیتال از یک اسکنر سه بعدی استفاده می شود و فضای داخلی دهان به شکل ۳ بعدی ارائه می دهد. این روش دیگر از حالت تهوع و معایب قالب گیری های غیر دیجیتال را دارا نمی باشد. روش قالب گیری به روش دیجیتال مدت زمان کمتری مورد نیاز است اما در ایران رایج نمی باشد.
پرسش و پاسخ رایج قالب گیری ایمپلنت دندان
مراحل قالب گیری پروتز ایمپلنت
همانطور که مطالعه کردید قالب گیری ایمپلنت ایمپلنت دندان دارای انواع مختلفی می باشد و در نوع مراحل نیز با یک دیگر دارای تفاوت هایی هستند. به طور کلی مراحل قالب گیری ایمپلنت دندان در روش قالب گیری غیر دیجیتال در چهار مرحله انجام می شود.
۱# :باز کردن هیلینگ و بررسی بافت اطراف
در مرحله اول برای قالب گیری هیلینگ از روی پایه ایمپلنت باز می شود و وضعیت ایمپلنت ها به همراه بافت اطراف آنها بررسی می شود. پس از بررسی ایمپلنت به کمک عکس و معاینه روش قالب گیری انتخاب و مراحل دیگر آغاز می شود.
#۲ : انتخاب و ساخت تری یا سینی مناسب
در صورتی که قالب گیری به روش باز باشد و پزشک بخواهد از تری یا سینی مخصوص استفاده کند، ابتدا آن را ساخت و سپس در دهان فرد قرار می گیرد.
#۳ : تزریق مواد قالب گیری
پس از بسته شدن ایمپرشن ها وابسته به نوع روش قالب گیری، مواد قالب گیری مخصوص در درون تری ها تزریق می شود و صبر می کنند تا این مواد حالت بگیرند.
#۴ : خارج کردن مواد و ارسال لابراتور
پس از حالت گرفتن مواد مخصوص قالب گیری، تری به همراه مواد قالب گیری و پیچ مخصوص قالب گیری خارج می شود و به لابراتور برای تولید روکش ایمپلنت ارسال می شود.
مرحله بعد از قالبگیری ایمپلنت چیست ؟
بعد از انجام مرحله قالب گیری ایمپلنت، نوبت به مرحله تولید روکش ایمپلنت و نصب آن می شود.
اگر می خواهید درباره روکش ایمپلنت دندان و مراحل آن بیشتر بدانید، میتوانید به لینک زیر مراجعه فرمایید.
آیا قالب گیری ایمپلنت دندان باعث حالت تهوع می شود ؟
به طور کلی در برخی افراد در زمان قالب گیری ایمپلنت دچار احساس تهوع و ناخوشایند بشوند. به طور کلی علت آن حساسیت به مواد قالب گیری، احساس مزه بد در دهان، مشکل با تری ها و …. . البته نگرانی خاصی وجود ندارد قالب گیری ایمپلنت کمتر از ۱۰ دقیقه تمام می شود و خونسردی خود را حفظ کنید.
اجزای قالب گیری ایمپلنت
قالب گیری ایمپلنت یک مرحله با حساسیت ویژه در ایمپلنت دندان می باشند و برای مشخص کردن دقیق وضعیت ایمپلنت و ساخت صحیح روکش ایمپلنت به ابزار های ویژه ای نیاز است که ادامه به طور کامل آنها را بررسی خواهیم کرد.
سینی یا تری قالب گیری چیست ؟
سینی قالب گیری گیری (tray) ابزاری است که مواد قالب گیری در درون آن تزریق می شود و از آن به عنوان یک مخزن یا تکیه گاه استفاده می شود. تری های در دو نوع فلزی و پلاستیکی موجود هستند و همچنین به صورت آماده و سفارشی برای افراد استفاده می شوند.
ایمپرشن کوپینگ چیست ؟
ایمپرشن کوپینگ یکی از دیگر از ابزار قالب گیری ایمپلنت دندان است که بر روی پایه ایمپلنت بسته می شود و به تشخیص محل دقیق قرار پایه می پردازد. ایمپلنت کوپینگ در دو نوع open و close وجود دارد که مربوط به دو روش قالب گیری می شود.
مواد تزریقی قالب گیری چیست ؟
مواد مخصوص قالب گیری به طور معمول از جنس وینیل پلی سیلوکسان یا پلی اتر هستند که در درون تری تزریق می شوند. این مواد باید به طوری باشند که فرم و قالب محل رو به خود بگیرند. همچنین این مواد باید به گونه ای باشد که از فرم خارج نشود و هم دهان نچسبند و در هنگام خارج کردن قالب خراب یا پاره نشوند.
دیدگاه ها