یکی از بهترین روش هایی که می توانید با استفاده از آن و درمانی جزئی یک تغییر بزرگ و تقریبا نیمه دائمی به دست آورید کامپوزیت دندان است. برای انجام کامپوزیت دندان زمان زیادی نیاز نیست و می توانید طی چند جلسه مراجعه و مشاوره با پزشک متخصص خود به لبخند بسیار زیبا و درمان زیبایی دندان های خود بپردازید. اما قبل از انجام کامپوزیت دندان ممکن است این سوال برای شما به وجود بیاید که کامپوزیت دندان چگونه است ؟
میزان هزینه ای که برای این روش نیاز دارید تقریبا معمول است بدین معنی که از بلیچینگ بیشتر و از لمینت دندان کمتر است. و البته میزان عمر مفید و ماندگاری آن نیز همینطور است. اغلب افراد با استفاده از کامپوزیت دندان می توانند با استفاده از تغییراتی جزئی عیوب مهمی از دندان های خود را رفع کرده و تغییرات بسیار زیبایی برای لبخند خود بیافرینند.
یکی از مهم ترین نکاتی که باید پس از درمان کامپوزیت در خاطر داشته باشید مراقبت از کامپوزیت است. زیرا هر چه از کامپوزیت دندان خود به خوبی مراقبت و نگهداری کنید قطعا ماندگاری و طول عمر آن را افزایش داده اید. بلافاصله پس از جلسه درمان دندان های شما قابل استفاده هستند و می توانید روند زندگی روزانه خود را آغاز کنید اما باید یکسری نکات را در کوتاه مدت و بلند مدت رعایت کنید تا طول عمر آن را افزایش دهید. در این مقاله قصد داریم هر آنچه باید در رابطه با کامپوزیت دندان، مراقبت از آن و سن و شرایط مناسب آن بدانید را برایتان شرح دهیم. با ما همراه باشید.
کامپوزیت ونیر دندان چیست؟
کامپوزیت یا همان مواد سفید رنگ رزینی برای رفع عیوب دندانی و حتی پر کردن دندان ها استفاده می شود. در گذشته تنها کاربرد آن پر کردن دندان برای افرادی بود که از مواد مشکی رنگ برای پر کردن دندان فرار می کردند. اما امروزه کامپوزیت با رنگ و برند های مختلفی تولید می شود که می تواند مانند یک روکش کاملا طبیعی بر روی دندان قرار داده شود. از این مواد با نام ونیرهای رزینی یا ونیر های یک روزه نیز یاد می شود. انتخاب رنگ و طرح کامپوزیت ابتدا به سلیقه بیمار و سپس بنا به تشخیص پزشک متخصص است.
کاربرد کامپوزیت دندان چیست؟
با استفاده از کامپوزیت ونیر می توانید بر روی دندان های تغییرات بزرگی پیاده سازی کنید و رنگ واندازه دندان را تغییر دهید. برخی افراد که بر اثر تصادف یا جویدن مواد غذایی سخت مانند یخ دندان هایشان دچار لب پریدگی و یا ترک خوردگی شده است می توانند با استفاده از کامپوزیت دندان آن را رفع کنند. از این روش معمولا برای برطرف کردن مشکلات زیبایی و شاهری دندانی استفاده می شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره عوارض کامپوزیت دندان به لینک زیر مراجعه فرمایید.
آشنایی مراحل کامپوزیت دندان
در ابتدا باید برای نصب کامپوزیت دندان دندان های بیمار جرمگیری شده و سپس فرآیند پاکسازی دندان صورت بگیرد تا هیچ گونه پلاکی بر روی دندان وجود نداشته باشد که منجر به پوسیدگی دندانی شود.
پس از آن باید از دندان جلویی آغاز به قرار دادن مواد خمیری شکل بر روی دندان شود. ابتدا یک لایه بر روی دندان گذاشته می شود و طرح داده می شود سپس با استفاده از یک نور لیزر آبی باید این مواد سفت شود.
پس از آن باید سطح دندانی با اضافه شدن مواد به صورت کامل صیقل داده شود. در واقع در کمتر از یک ساعت فرآیند نصب کامپوزیت دندان تکمیل می شود.
کامپوزیت دارای ظاهری بسیار شبیه به دندان طبیعی است پس باید با استفاده از مهارت و تخصص پزشک به صورت کامل صیقل داده شود و فرم دهی انجام شود.
در نهایت باید خطوط ترانزیشن تعیین شود. بهتر است با ابزار مخصوصی که برای آن تعبیه شده است این فرآیند انجام پذیرد. اغلب بعد از این مرحله مجدد مواد باید با استفاده از سنگ آرکانزاس با سرعت پایین صیقل داده شود. دلیل سرعت پایین آن این است که بتواند با سرعت پایین مدلسازی دندان را انجام دهد.
سپس باید از طریق صیقل دهنده چرخان فرم دهی و شکل دهی نهایی دندان را انجام داد. در لمینت دندان نیازی به شکل دهی و فرم دهی توسط پزشک نیست اما در این روش میزان مهارت و تخصص پزشک تعیین کننده زیبایی دندان است.
معمولا برای انجام این روند درمانی نیازی به بیهوشی و یا بی حسی نبوده و این فرآیند بدون هیچگونه بی حسی و بیهوشی انجام میپذیرد.
در نهایت پزشک توصیه های لازم برای نگهداری از دندان ها را کرده و بهتر است در نگهداری از دندان های کامپوزیت شده دقت کافی به خرج دهید.
مزایای کامپوزیت دندان
- استفاده از این روش برخلاف روش های مشابه نیازمند هزینه کمتری است.
- در کمترین زمان ممکن و تنها در یک جلسه می توان روند کامپوزیت دندان را به پایان رساند.
- برای نصب کامپوزیت دندان نیازی به تراشیدن مینای دندان نیست. همین باعث شده است این روش کم تهاجمی و قابل بازگشت تلقی شود. بدین معنی که اگر دیگر نیاز و علاقه ای به داشتن کامپوزیت دندان نداشته باشید می توانید آن را برداشته و از دندان طبیعی و سالم خود بهره ببرید. اما در روش لمینت دندان نمی توانید دیگر از دندان های طبیعی خود استفاده نمائید.
- چون این روش برای نصب روکش نیازی به تراشیدن دندان ندارد پس می تواند یک روش بسیار مناسب و ضد حساسیت باشد زیرا مینای دندان دست نخورده در جای خود باقی مانده است.
- در صورتی که از فرم اولیه کامپوزیت ناراضی باشید دیگر نیازی به فرستادن آن به لابراتوار و تغییر شکل نیست و پزشک می تواند در همان جلسه در مطب این فرم و شکل را برای شما تغییر دهد.
- به دلیل نرم تر بودن مواد استفاده شده در کامپوزیت دندان قطعا اگر فشاری از فک بالا بر روی فک پایین وارد شود سایش کمتری رخ خواهد داد. اما در روش لمینت دندان این طور نبوده و میزان سایش بسیار بالا است زیرا مقاومت مواد در لمینت دندان بسیار بالاست
چه کسانی کاندید مناسبی برای نصب کامپوزیت دندان هستند؟
از کامپوزیت دندان برای اصلاح طرح لبخند، از بین بردن فاصله های زیاد بین دندانی و یا رفع لب پریدگی و تغییر رنگ دندان استفاده های زیادی می شود. در واقع کامپوزیت دندان مانند یک روکش بسیار نازک و لایه بسیار ظریف بر روی دندان طبیعی بیمار قرار می گیرد و دیگر دندان طبیعی بیمار قابل دیدن و مشاهده نیست. افرادی که دارای مشکلات دندانی زیر هستند گزینه های مناسبی برای کاشت و نصب کامپوزیت دندان هستند:
- افرادی که دندان هایشان به دلیل های مختلفی دچار تغییر رنگ شده است و دیگر نمی توان آن ها را با بلیچینگ دندان سفید نمود.
- افرادی که بخشی از دندان هایشان شکسته شده است، ساییده شده است و یا دچار لب پریدگی شده است.
- افرادی که دندان هایشان دچار ترک و شکستگی شده است.
- افرادی که به مرور زمان بر اثر عوامل مختلفی فاصله زیادی بین دندان هایشان ایجاد شده است.
- افرادی که ممکن است از قبل برخی از دندان هایشان از دندان های دیگر کوتاه تر شده باشد.
مراقبت های لازم پس از نصب کامپوزیت دندان
در صورتی که از دندان های کامپوزیت شده خود مراقبت و نگهداری لازم را داشته باشید قطعا طول عمر بیشتری از آن را تجربه خواهید کرد. در این بخش قصد داریم روش های مراقبت از کامپوزیت دندان را برایتان شرح دهیم:
برای کسب اطلاعات بیشتر درباره مراقبت های کامپوزیت دندان به لینک زیر مراجعه فرمایید.
بهداشت دهان و دندان های خود را به خوبی حفظ کنید.
بهتر است از کامپوزیت نیز مانند دندان طبیعی خود نگهداری کرده و بهداشت دهان را رعایت کنید. به همین علت بهتر است از خمیر دندان هایی که سفید هستند و دارای فلوراید کافی هستند استفاده نمائیدريال به صورت مرتب روزانه دو مرتبه دندان های خود را مسواک کنید، به صورت مرتب روزی دو مرتبه برای جلوگیری از پوسیدگی دندانی از نخ دندان استفاده نمائید. هر چه به سلامت لثه و دندان های خود بپردازید قطعا می توانید مدت زمان بیشتری از کامپوزیت های خود استفاده نمائید.
رژیم غذایی مناسب را برای حفظ سلامت و زیبایی کامپوزیت خود رعایت کنید.
بهتر است استفاده از نوشیدنی و مواد غذایی که دارای رنگ دانه های بسیار زیاد هستند را کنار بگذارید و از خوردن آن ها اجتناب کنید. موادی مانند چای، شراب، قهوهريال توت فرنگی، هویج و نوشیدنی های رنگی و شکلات ها می توانند دندان های شما را زودتر لکه دار کنند. اکر اهل استفاده از دخانیات هشتید نیز باید بدانید که استفاده از دخانیات عمر مفید کامپوزیت دندان را کاهش می دهد. و نکته ای که وجود دارد این است که متاسفانه استفاده از روش های سفید کردن دندان پس از نصب کامپوزیت دندان برای شما بی فایده خواهد بود.
از دندان کامپوزیت شده خود به عنوان ابزار استفاده نکنید.
برخی افراد عادت به استفاده از دندان های خود به عنوان ابزار دارند. برای مثال از دندان خود برای باز کردن گره هاس سخت استفاده می کنند و یا عادت به شکستن خشکبار در دهان با استفاده از دندان خود دارند. این افراد متاسفانه آسیب جدی به دندان های خود وارد می کنند و ممکن است در کمترین زمان ممکن دندان های خود را از دست بدهند. زیرا کامپوزیت دندان ترک برداشته یا دچار شکستگی و ترک برداشتگی زیادی می شود و برای ترمیم نیازمند هزینه بالایی برای ترمیم ویا تعویض است.
جنس کامپوزیت دندان از چیست؟
همان طور که میدانید رزین کامپوزیت موادی است که در صنعت دندان پزشکی از آن به عنوان موادی برای پر کردن استفاده می شد. اما در چند سال اخیر از آن برای زیبایی روکش دندانی نیز استفاده می شود. در حال حاضر در تهیه کامپوزیت از ماده ای به نام آی پی اس (IPS) یا نانو سرامیک استفاده می شود. در گذشته به جای ماده آی پی اس (IPS) یا نانو سرامیک از ذرات معمولی استفاده می شد دارای درخشندگی کافی نبودند. اما امروزه سیلیس از ذرات نانو سرامیکی استفاده می کند که دارای درخشندگی کافی هستند و قیمت آن ها نیز کمی افزایش یافته است. البته اگر بخواهیم از نظر ماندگاری و طول عمر این دو را با یک دیگر مقایسه کنیم باید بدانید که این دو روش تقریبا در ماندگاری مانند هم هستند و فقط در بحث زیبایی دارای تفاوت بسیار زیادی با یک دیگر هستند.
دیدگاه ها